Ce putem face noi pentru promovarea sportului columbofil...

Ce putem noi face pentru a ajuta la promovarea sportului columbofil, este să antrenăm şi să lansăm păsările din zone cu expunere mare la public. Parcuri, şcoli, oriunde se află oameni prin preajmă, explicându-le ce facem. În pauza de masă, duceţi-vă în parcare şi eliberaţi păsările una câte una. Foarte des, oamenii vin să vadă ce fac. LASATI COPIII SA ATINGA SI SA MANGAIE PORUMBEII !

vineri, 4 februarie 2011

Deosebiri

De ceva timp am renuntat la trimiterea de mesaje prin autoresponder.
Lunar trebuia sa platesc o groaza de bani şi cum nu reuşim sa ieşim
din criza asta prea curând mi-am zis sa-ncep sa fac economii.
Drept pentru care voi incerca sa va tin la curent cu noile
articole de pe blog prin trimiterea de linkuri pe messenger.
Asta in cazul in care nu va deranjeaza.

Am primit câteva intrebări proaspete de la amicii mei columbofili
începatori. Una din întrebari suna cam aşa:

Am cumparat recent 4 porumbei si nu stiu cum aflu
care-i femela si care mascul ?

Am cautat cel mai complet material si iata rezultatul:

Masculul este totdeauna mai dezvoltat, are forma mai ascutita (deci mai putin rotunjita), fruntea mai larga, capul mai mare, deci cu capacitatea craniana mai dezvoltata. Narile nasului sunt mai accentuate, mai rotunjite cu ciocul mai scurt si cu pete negre, sau brune, care apar pe diferite pene (aripa, sau coada). Gâtul este mai gros, pieptul mai larg, aripile mai dezvoltate, sternul mai pronuntat, iar bazinul mai îngust, în comparatie cu acel al femelelor.
Femela poseda însa mai multa gratie, un cap proportionat, mai plat, cu ciocul mai lung si mai subtire, gâtul mai putin gros si mai lung, membrele mai fine, pieptul fiind însa destul de dezvoltat, partea din spate însa mai dezvoltata, bazinul fiind de o marime speciala, ceea ce dovedeste adaptarea preferata pentru functia de a crea oua care a înzestrat-o natura.
Când sexul porumbeilor nu poate fi bine cunoscut, columbofilul se va putea ajuta si de caracteristicile
urmatoare:
a). La masculi narile sunt aproape uniforme, usor rotunjite, în timp ce la femele se observa o linie despartitoare între ele, destul de vizibila, care separa astfel cele doua nari. Aceasta linie mijlocie, putin albicioasa, începe de la mandibula superioara, astfel ca fiind putin mai atenti ne putem da seama despre aceasta dupa trecerea de câteva saptamâni (când exemplarul este tânar puiandru).
b). De asemenea, se observa caracteristici fa formarea penei, dupa care vom putea departaja masculii de femele.
Astfel, la masculi nervura penei, catre extremitatea sa, este usor sucita înspre dreapta, în timp ce la femela ea este îndreptata spre stânga.
Adâncitura (santul) ce se observa în lungul tijei penei, pe partea posterioara este deosebita, de asemenea, la cele doua sexe.
c). La mascul este mai dezvoltata partea din fata, în timp ce la femela partea din spate este mai dezvoltata.
d). La puiul de porumbel care nu are înca pene, aspectul deschiderii cloacei va putea servi, de asemenea, un criteriu sigur de cunoastere a sexului.
La mascul, deschizatura orificiului este o taietura transversala, buza superioara fiind mai dezvoltata, în timp ce la femela orificiul este rotunjit cu buza de jos mai dezvoltata.
e). Daca aveti un porumbel oarecare ce zboara de câteva luni si daca-i dati drumul în porumbarie, pe podea, astfel ca sa fie nevoit sa zboare câtiva metri si daca dupa aterizarea lui pe podea va face câteva învârtituri în jurul sau, atunci acela va fi sigur un mascul. Daca însa va ateriza, fara sa faca nici o miscare atunci este femela.
Iar din experienta proprie va pot spune caci se poate afla si prin urmatoarea miscare. Cand puii au o saptamana sau mai mult intinzi palma deasupra lor la aproximativ 10-15 cm.Masculul se va ridica in picioare, se va “umfla in pene”, va plesni din cioc. In schimb femela va sta linistita nu va face nici o miscare.

Sper ca v-a fost de folos,

Claudian

sursa : site-ul d-lui Teliban Sabin http://porumbeihavarna.wordpress.com/ si
un comentariu la un articol de pe porumbei.ro