Ce putem face noi pentru promovarea sportului columbofil...

Ce putem noi face pentru a ajuta la promovarea sportului columbofil, este să antrenăm şi să lansăm păsările din zone cu expunere mare la public. Parcuri, şcoli, oriunde se află oameni prin preajmă, explicându-le ce facem. În pauza de masă, duceţi-vă în parcare şi eliberaţi păsările una câte una. Foarte des, oamenii vin să vadă ce fac. LASATI COPIII SA ATINGA SI SA MANGAIE PORUMBEII !

duminică, 5 iunie 2011

Controlul temperaturii şi umidităţii

Pentru a proteja porumbelul aflat în condiţie bună să-şi piardă forma, temperatura din interiorul adăpostului trebuie să fie cuprinsă între 10 şi 30 grade Celsius, iar nivelul umidităţii menţinut sub 65%. Acestea sunt condiţiile care favorizează menţinerea stării de sănătate şi este cunoscută sub numele de zona termoneutră a porumbelului.

În majoritatea crescătoriilor, umiditatea e cea care influenţează pozitiv sau negativ odihna păsărilor pe timpul nopţii, nu temperatura. Umiditatea măsoară nivelul de umezeală din aer, indiferent de temperatura aerului, însă umiditatea crescută (peste 65%), asociată cu temperaturi sub 15 grade Celsius, afectează cel mai mult capacitatea păsărilor de a se odihni. Porumbelul îşi pierde forma şi devine sensibil la boli atunci când nu se odihneşte corespunzător.

Găinaţul din crescătorie este cel mai bun indiciu al nivelului de umiditate. Într-un adăpost sănătos, o umiditate scăzută (sub 55%) face ca excrementele să fie rotunde, maronii şi solide, în vreme ce un nivel crescut de umiditate (peste 65%) va determina producerea unui găinaţ verde şi apos. Pe timpul nopţii, când porumbeii trebuie să se odihnească, nivelul umidităţii întotdeauna este ridicat deoarece, atunci când temperatura scade, umiditatea creşte. Acest lucru explică de ce găinaţul devine apos şi verde în dimineaţa ulterioară unei nopţi reci şi umede, după care redevine maroniu până seara, pe măsură ce ziua se încălzeşte şi umiditatea scade. Între două crescătorii, chiar dacă sunt identice, nivelul de umiditate nu va fi acelaşi deoarece nivelul de umiditate din interiorul adăpostului se află în relaţie directă cu nivelul umidităţii de la exterior. Factorul care influenţează umiditatea este locaţia (sau geografia) crescătoriei. De multe ori, crescătorii îşi reconstruiesc adăpostul iniţial, care le-a adus succes, atunci când se mută în casă nouă, însă descoperă că nu mai obţin rezultate bune. Singura diferenţă constă în locaţia adăpostului.

Autor Dr. Rob Marshall - veterinarul de păsări
(Porumbeii Voiajori - bonus aferent cărţii Formula Succesului În Sportul Columbofil)

Un comentariu:

  1. am inteles...si totusi nu am inteles mare lucru.
    pentru a pastra temperetura in crescatorie noi cei din Romania ce ar trebuii sa facem iarna ???
    la minus 20 grade celsius sa facem focul in crescatorie ???
    poate i-mi da cineva o sugestie.

    RăspundețiȘtergere